Lokalgruppen Trestad

Lokalgruppen Trestads Örtasällskap

är en lokalgrupp inom Svenska Örtasällskapet och bildades i slutet av 1990 talet. Då lokalgruppen bildades samarbetade gruppen med Medicinhistoriska museet i Vänersborg och vi ansvarade för skötseln av deras örtagård med cirka 100 olika medicinalväxter. Tyvärr lades Medicinhistoriska museet i Vänersborg ned hösten 2008 och örtasällskapet har ändrat inriktning och träffas i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler, belägna på Restad gård.

Örtasällskapet träffas cirka en gång i månaden, där vi lär varandra mer om odling, byter plantor, tillreder salvor och krämer, kryddar snapsar, binder kransar och gör olika arrangemang.

För att få mer kunskap brukar vi göra olika studieresor och besöka intressanta trädgårdar, lyssna på föredrag, mm.

Våra medlemmar kommer från Trestadsområdet, Trollhättan-Uddevalla, Vänersborg med omnejd.

Är du intresserad och bor i närheten är du välkommen att vara med i vårt sällskap. Du är också välkommen att höra av dig om du vill ha mer information om våra aktiviteter och ta då kontakt med

Ulla-Carin Näs

0521-223149

ulla-karin.nas(a)vgregion.se

 

 

                                                                                                                                                              2018-01-23

Hej alla Örtavänner!

Nu är vårens program klart och förhoppningsvis får vi lika trevligt som vanligt trevligt när vi träffas.

Onsdag 2018-03-07 kl 18.00 Hantverkshuset. Restad gård. Vi tillverkar då "glad pack" av bomullstyg penslat med bivax samt cerat. Detta under ledning av Christina och Agneta. Ta med ett bomullstyg, resten är till självkostnadspris.

Onsdag 2018-04-04 kl 19.00 Konserthuset i Grästorp. Föreläsning av Hannu Sarenström. Det brukar snart bli fullsatt på Hannus föreläsningar, så vi bör vara i god tid.

Onsdag 2018-05-16 kl 18.00 trädgårdsvisning hos Marianne Karlsson i Brålanda. Vi avslutar trädgårdsvandringen med fika, hembakat bröd, kaffe, the och småkaka. Kostnad 50 kronor.

Måndag 2018-06-04 kl 17.00 trädgårdsvisning hos Ulla Björk på Gestadvägen, Vänersborg.

Skickar som vanligt ut påminnelse om de olika aktiviteterna cirka 14 dagar innan, och då även med vägbeskrivning när vi inte träffas i Hantverkshuset

Som vanligt tacksam få svar, så jag vet hur många som kommer. Svara gärna även om du inte har möjlighet att närvara.

 

Ulla-Carin

Tfn: 0734-24-5947

 

 

PLANERING FÖR TRESTADS ÖRTASÄLLSKAP SOMMAREN 2017

Måndag 26 juni kl 18.00 är vi välkomna till Ann Ronnede, Billerödsvägen 1 i Hjärtum. Ann Ronnede är konstnär och trädgårdsinspiratör.

Rosensdag är söndag 2 juli. Vi åker hemifrån tidigt, träffas vid Gudhems Klosterträdgård  kl 10.00 och tittar på klosterträdgården och alla dess vackra rosor. Det finns även möjlighet att fika för de som har medhavd kaffekorg.  Visning av klosterruinen och museet kostar 20 kronor per person. Museet öppnar kl 11.00. Vill vi ha guidning kostar detta 400 kronor per grupp och denna guidning görs av en av de män som hade  rosenträdgården  i Östra Tunhem som en del av oss tidigare besökt. Därefter åker vi till Alphem, Arboretum i Floby. Entrén kostar 30 kronor per person och det finns även en kaffestuga för de som är kaffesugna.

Resan går därefter vidare till Åsle tå, Sveriges största samling av backstugor och där ett slag stod vid Åsle 1389. Inträde kostar 50 kronor per person, för de som är intresserade. Här finns en restaurang där vi kan äta, men vi måste veta i god tid, eftersom det bokas i förväg och då får vi även menyn.

I möjligaste mån försöker vi samåka, så hör av dig om du är intresserad att åka med och skriv om du har möjlighet att köra.

Svar om deltagande så fort som möjligt senast 11 juni, eftersom det är en del planering.

Ulla-Carin och Margareta

Tfn: 0734-24 59 47

 

 

 

Hej alla Örtavänner!

Nu har jag fått klartecken från Studieförbundet Vuxenskolan och vi får låna lokalen i Hantverkshuset under våren. Vid vårt årsmöte beslutade vi om följande aktiviteter.

2017-03-16 kl 18.00                   Hantverkshuset, Restad gård. Förberedelser inför Svenska Örtasällskapets årsmöte som är 2017-4-01. Gunnel fixar maskrossirap till självkostnadspris.

2017-04-01 kl 11.00                   Hantverkshuset, Restad gård. Svenska Örtasällskapets årsmöte.

2017-04-06 kl 18.00                   Eventuellt att vi bakar påskbröd i Sjuntorp, har inte fått bekräftelse ännu, men annars hittar vi på något inför påsken. Inbjudan kommer.

2017-04-27 kl 18.00                   Hantverkshuset, Restad gård. Vi tillverkar myggolja inför hösten. Agneta håller i kursen.

2017-06-10                                      Utflykt, program kommer senare.

2017-07-02                                      Rosens Dag. Vi gör en utflykt, program kommer även om detta.

2017-08-17 kl 18.00                   Kolonistugebesök på Holmängen,  Vänersborg

Ulla-Carin

Tfn: 010-4355980

 

 

 

TRESTADS LOKALGRUPP AV SVENSKA ÖRTASÄLLSKAPET

Under våren har Trestads Örtasällskap genomfört studiecirkel i örtkunskap, under ledning av våra kunniga och engagerade medlemmar Gunnel Rönström och Ann-Christine Lindskog.

Studiecirkeln har varit vid tre tillfällen, och vi har lärt oss om giftiga växter, där bl a stormhatt och lupin bedömts som mycket giftiga. Även tulpaner, liljekonvalj och luktärt tillhör den giftiga gruppen.

Bland ätliga växter lärt oss åt att äta maskros, brännässla och kirskål i sallad. Många av våra växter är rika på vitaminer och mineraler.

Mycket rolig del i vår fortbildning var kunskapen om örter och kryddor. Vi kan njuta av väl örtkryddad mat i stället för att smaksätta med allt för mycket salt. Många växter kan  hjälpa oss att minska användningen av kemiska tillsatser. Medicinala egenskaper hos vissa växter får idag vetenskapligt stöd. Kunskapen på detta område är viktig för att många växter interagerar med skolmedicin, t ex Johannesört.

Vid avslutningslektionen redogjorde Gunnel om läkeväxter ur ett historiskt perspektiv och även vilka som används i nutid inom läkemedelsindustrin.  Ann-Christine pratade om örternas inverkan på olika sjukdomar. Margareta och Lena visade oss och lät oss tillverka tomatpesto.

Ulla-Carin Näs

 

 

 

 

Tidigare aktiviteter

 

2013-10-09 kl 1800  Ljusfestival i Grästorp. Gun-Britt o Gunnar bjuder in oss. Smörgåstårta till självkostnadspris serveras.

2013-10-21 kl 1800  Stig visar foto av svampar, Hantverkshuset

 2013-11-18 kl 1800  Senap och snapstillverkning, Hanverkshuet.

 2013-11-25 kl 1800  Björnmossekrans, Hantverkshuset

Vi i träffas numera på Restad gård, i studieförbundet Vuxenskolans lokaler. Vi har haft två möten under våren, där vi har planerat vårens utflykter och tillverkat salvor, silkessalva, myggolja och cerat, i vår medlem Eva Merlanders regi. Gun-Britt bjöd på fisksoppa och Margareta stod för fikonmarmelad, vilket var mycket uppskattat.

Under våren planerar vi besöka vår nygamla medlem Margareta Palmström i hennes hus på Kinnekulle. Förhoppningsvis blommar det i Mungängarna och runt Kinnekulle.

Gunnel skall även lära oss om vilda växter, vi planerar besöka Lisbeth Flising i hennes örtagård och vi kommer även att besöka en trädgård i Vänersborg.

 

Här kan ni läsa om några av våra aktiviteter.
Kontakta oss genom: Ulla- Karin Näs tel 0521-22 31 49, mail-adress ulla-karin.nas(a)vgregion.se

Kvanne

Kvanne

FOTO: I-L

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se