Tidigare Aktiviteter

2016

SVENSKA ÖRTASÄLLSKAPETS SOMMARRESA 23 - 24 juli 2016 gick till Österlen.
Vi hade två härliga dagar med bin, örter och mycket annat. En berättelse om resan finns i Örtabladet.

Studiebesök hos Curt Jimmefors den 18 juni 2016.
Curt Jimmefors har varit med i Örtasällskapet sedan det startade och han har gjort mycket för föreningen under alla dessa år. Curt är den som skickat in flest frösorter till vår frölista. Vår ordförande Lisbeth Flising, och hennes  man Björn fick en intressant och inspirerande rundvandring i Lysekils örtagård, när Curt och hans fru hade hand om den. Något som säkert många många andra besökare också fick. Curt har också tagit emot studiebesök och guidat i sin nuvarande trädgård.

Genom alla år har Curt bidragit till att öka och sprida kunskapen om örter och deras användningsområden. Som ni läst i Örtabladet har årsmötet 2016 utsett Curt till hedersmedlem i Örtasällskapet. Det är han verkligen värd!

I mitten av augusti 2014 var lokalgruppen hos Curt och det var en minnesvärd upplevelse som vi gärna vill göra om. Det finns hur mycket som helst att se i hans trädgård och Curt kan berätta mycket om de olika växterna.

Besöket hos Curt var precis lika trevligt, lärorikt och gott som förra gången. Vi gick en lång tur i trädgården och pratade om växterna. Vi hade förstås massor av prata om och fråga och lära oss, så det tog en stund.

Efter trädgårdsvandringen bjöd Curt på fika - och den gick inte av för hackor! En fantastisk smörgåstårta, hembakat bröd, hembakade småkakor och en härlig tårta fick vi och vi åt så att magen "stod i fyra hörn" för vi ville ju smaka på allt.

TACK Curt - vi kommer igen!

Malmö Garden Show 27 - 29 maj
Malmö Garden Show blev en succé och vi i Örtasällskapet var förstås på plats. Vi fick två nya medlemmar, välkomna skall ni vara, och hade många intressanta samtal med besökande.Vi vill gärna starta en lokalgrupp i Malmö-Lund-trakten. Hör av dig till Lisbeth om du är intresserad.

2015

Sofiero trädgårdsdagar

Svenska örtasällskapet var även i år representerade på Sofiero trädgårdsdagar. Montern var väl besökt och vi hälsar alla våra nya medlemmar välkomna!

Årets sommarresa

Årets sommarresa ägde rum den 25-26 juli och gick till trakterna av Örebro - Askersund - Vadstena.

Svenska Örtasällskapets årsmöte 2015 hölls den 11 april  i Lerum.

Som vanligt var det ett trevligt årsmöte och sedvanliga förhandlingar gick som smort. Styrelsen fick ansvarsfrihet och både verksamhetsberättelse om förra året och verksamhetsplaneen för i år godtogs.

Nya i styrelsen är Ann-Christin Lindskog som nu är kassör och Evy Jönsson, som blev suppleant för att komma in i arbetet och kanske så småningom ingå i ordinare styrelse.

Ny revisor blev tidigare kassör Eva Merlander. Hennes första uppgift blir att introducera Ann-Christin i kassörskapet. Vi tackar Magne Osnes Haugen som i många år varit revisor.

Efter årsmötet hade vi lotteri med många vinster och alla gick därifrån med något nytt. Sedan pratade Ingrid Hellberg och Lisbeth Flising om hur man använde örter och växter under krigen och vad vi kan lära oss av detta. Som fika åt vi kristidssoppa med bröd och smör, också detta enligt kristidsrecept. Som avslutninga cikoriakaffe med sockerkaka utan ägg.

Flera av deltagarna följde med Lisbeth och Björn hem (vi bor ju i Lerum) och promenerade i den vårskräpiga, men spirande trädgården.

Årets ört 2015 blev Ringblomma!

Vi drog en röst av dem som röstat på just ringblomma och vinnaren blev Asta Samuelsson, som får en fin kasse med Örtasällskapets logga på.

I nästa nummer av Örtabladet kommer vi att publicera en kortversion av den artikel, som fanns i nummer 64 av Örtabladet.

 

2014

Kulturarvsdagen den 14 september 2014

I hela landet uppmärksammades kulturarven denna dag.
Årets tema är "I krigens spår" och för Örtasällskapet var det självklart att fokusera på växternas betydelse för människorna i Sverige. Kristider, livsmedelbrist, ransonering; allt detta väcker människornas uppfinningsrikedom och vilja att ta vara på både det som växer och gamla kunskaper.

På detta tema hade vi ett program där vi höll en föreläsning om ransonering och dyrtider och hur människorna hanterade dessa problem.

Vi bjöd på kristidsmat. Det var rotsakssoppa med smör (gjort av smör, potatismos och persilja) i botten. Till det bröd med potatismos i och smör (som tidigare). Så kornkaffe med cikoria och kristidspepparkaka. Allt var otroligt gott och Björn och jag har ätit soppan många gånger efter det.

Sofiero trädgårdsfest

gick av stapeln 29-31 augusti. Örtasällskapet hade en monter i Jubileumsträdgården där "experterna" stod med trädgårdsrådgivning. Det var mycket trevligt, många goa människor att prata med och fin stämning trots att det ösregnade både lördag och söndag. TACK alla ni som var med i montern och jobbade, utan er blir det ingen monter!!! 7 nya medlemmar fick vi, välkomna skall ni vara i sällskapet!
 

Besöket hos Kurt Jimmefors i Brastad

Besöket hos Kurt blev mycket lyckat. Vi lyckades gå runt i hans härliga trädgård precis mellan två jätteregnskurar. Kurt bjöd på hemmagjord smörgåstårta som var rena skönhetsupplevelsen och jättegod därtill. Kaffe och hembakta kakor fulländade kalaset. Reseberättelse kommer i Örtablad nummer 3.

 

Örtens dag Lördagen den 2 augusti.
Årets ört är Älgört Filipendula ulmaria. Det finns mycket intressant att berätta om den örten. Vi har skrivit om den i nummer 55 av Örtabladet. Vill du ha den texten, kontakta Lisbeth  lisbeth.flising@telia.com  Även om det inte är örtens dag så passa på att berätta om Årets ört, när du får tillfälle.

  

Mässorna Margretetorp och Malmö Garden Show
har nu genomförts och de gick mycket bra. Vi har fått fyra nya medlemmar - välkomna skall ni vara - och på Malmö Garden Show fick vi prata ordentligt om kvanne och sällskapet. Vi hade med oss en stor och fin kvanne i full blom och den tilldrog sig oerhört stor uppmärksamhet. Många fick lära sig skillnaden mellan björnfloka och kvanne. "Har ni släpat hit en björnloka" (så kallades den oftast) utropade man. Och då kunde vi prata om kvanne och om Örtasällskapet och många blev imponerade.
 

Svenska Örtasällskapets årsmöte 2014 den 5 april 2014

hölls på Sunne Gymnasieskola Södra Viken strax utanför Sunne i Värmland.

Det var ett trevligt årsmöte med sedvanligt innehåll och det var inga problem med något. Hela styrelsen sitter kvar och ansvarsfrihet fick vi också.

Efter mötet fick vi en guidning i Klarälvdalens folkhögskolas Kretsloppshus på Södra Viken. Michael Raaman, som är ansvarig för Självhushållskursen guidade med den äran. Om Kretsloppshuset kan du läsa mer i nästa örtablad.

På söndagen den 6 april gjorde vi en utflykt till Selma Lagerlöfs Mårbacka och lyssnade på Tommy, som berättade om trädgården och vi undersökte förstås varje liten planta och förundrade oss över alla fruktträd.

Mässan Nordiska Trädgårdar
var välbesökt och det var också vår monter. Stockholmsgruppen med Gun Abrahamsson i spetsen hade som vanligt gjort en fin och inbjudande monter. Vi hade Fjärilsrestaurang med försäljning av fröer till växter som drar både fjärilar, bin och humlor. Besökarna kunde sitta ner i vårt café och få en kopp gott te eller älggrässaft och en lavendelskorpa - detta var mycket uppskattat! Lotterier, försäljning av Mauds fina plantor från Bara örtagård på Gotland, av örtsalt, salvor, lavendelskorpor och lavendelpåsar. 9 nya medlemmar fick vi - välkomna i sällskapet skall ni vara! Så hade vi naturligtvis många inspirerande samtal med besökarna och lärde oss många nya saker.

Nej till förslag på frö-förordning!!!

På tisdagen, 11 mars 2014, förkastade parlamentet EU-kommissionens förslag på en lag om "växtförökningsmaterial", även känd som fröförordningen. En viktig orsak var att ledamöterna var oroade över att lagförslaget skulle ge kommissionen för mycket inflytande medan EU-länderna skulle få för lite spelrum när det gäller att anpassa reglerna till sina egna behov. EU-kommissionen har inte velat ta tillbaka förslaget och lägga fram en bättre version.

Vad händer nu?

Om EU-ländernas ministerråd stöder parlamentets avslag avslutar det lagstiftningsprocessen. Om rådet i stället ändrar kommissionens originalförslag kan parlamentet välja att antingen förkasta rådets ändringar i en andra läsning - och därmed döda lagförslaget definitivt - eller inleda förhandlingar med rådet hur frö-förordningen bör skrivas

2013

Underbara dagar på Sofiero!

Tack alla ni som besökte oss i montern på Sofieros trädgårdsdagar. Vi färgade garn, band myskmadrakransar och gjorde fotsalt. Vi visade också en liten korsgångsörtagård i en pallkrage. Många besökte oss och delade med sig av sina erfarenheter och ställde många intressanta frågor. Lisbeth Flising berättade om örter och svarade på frågor från scenen. Vädret var med oss hela tiden. Som utlovat har jag lagt ut recept på fotsalt under fliken smått och gott om örter.

 

Svenska örtasällskapet har engagerat sig i att sätta växter och örter på listan i Unescos konvention om immateriella kulturarv.

Första aktiviteten i detta sammanhang  var kulturarvsdagen den 8 september. Vi hade då en rundvandring i örtagården i Dals Rostock. Kerstin Ljungqvist berättade om Dals Rostock och ortens  intressanta historia rörande hälsa och örter. Kerstin visade också sin ateljé och sitt växthus. Maud Strömbergson berättade i örtagården om örternas läkande verkan och lite om vådan av att överdosera. Hembygdsföreningen öppnade sitt café och visade muséet.

En mycket trevlig och inpirerande dag!

 

 

 

ÖRTENS DAG

Svenska Örtasällskapet har proklamerat Örtens dag till första lördagen i augusti. I år blev den alltså den 3 augusti.

Vi hade en guidning i örtagården i Botaniska trädgården i Göteborg den 3 augusti och den blev mycket lyckad. 35 personer deltog och många hade frågor efteråt.

Örtasällskapets sommarresa gick till västra Skåne Bäckadalens trädgård, Tomatens hus, Tirups örtagård samt Klinta kryddor och grönt hann vi besöka. Resan blev en upplevelse, både besöken och mötena med människorna gav oss mycket.

 Malmö Garden Show 31 maj - 1 juni
Örtasällskapet fanns i Malmö med monter och vi fann att det var stort intresse för en lokalgrupp i Malmö-Lund-trakten. Hör av dig om du är intresserad, så försöker vi ordna ett möte, där vi kan starta en grupp. Förutsättningen är att det blir tillräckligt många intresserade.  lisbeth.flising@telia.com


Svenska Örtasällskapet hade sitt årsmöte 2013

Lördagen den 23 mars 2013 i Botaniska trädgården i Göteborg.

Årsmötet inleddes med sedvanliga årsmötesförhandlingar och mötet gick som smort. Styrelsen fick ansvarsfrihet och genom omval är styrelsens utseende oförändrat och är som år 2012. Efter årsmötet bjöds det på fika och vi hade lotteri med många vinster.

Efter fikat berättade Anemette Olesen från Danmark mycket inspirerat om sitt arbete med och kring örter. Vi fick lära oss mycket om många olika örter och också många goda skratt.

Tack till alla er som var med och gjorde årsmötet till en så trevlig upplevelse!!!

 Lisbeth Flising - som fick förnyat förtroende som ordförande ännu ett år

 Trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar

Vår monter på mässan var välbesökt och vi hade många trevliga samtal med både medlemmar och icke medlemmar och kunde ge råd och svara på frågor. Vi fick 16 nya medlemmar under mässan - välkomna till oss i sällskapet!! Kanske är det fler som nu efteråt bestämmer sig för att bli medlem.

Apoteketsmuseet i Dals Rostock invigt

Den 15 juli - invigde Kerstin Ljungqvist och Lisbeth Flising apoteket som Kerstin samlat ihop och inrett i Hembygdsmuseet i Dals Rostock. Härigenom blev anläggningen komplett enligt min mening. Nu finns Rektor Henrikssons rum, örtagården och apoteket här som en påminnelse om örternas läkande verkan.

Gå in på Kerstins hemsida och läs mer www.rostock.se

Bevara mångfalden! Hur gick det sen?

Vi var många som protesterade mot avgifter på växtsorter och jordbruksverket fick in över 500 remissvar. Dessa gick ju inte att ignorera så jordbruksverket kallade till ett informationsmöte (som vi tyvärr inte kunde vara med på). Jordbruksverket har fått backa en hel del även om det inte gick så långt som de flesta krävde.

Jordbruksverket sände ut en ny remiss om "ändring av växtsortavgifter" den 22 december 2010. Av denna remiss framgår att man föreslår införande av en definition av amatörsort så att föreskrifter i fortsättningen kan gälla både amatörsorter och bevarandesorter (ytterligare en definition gäller marknadssort, men det är inte aktuellt här).

Man skriver också att "både bevarandesorter och amatörsorter föreslås undantas från avgiften för förnyat godkännande och årsavgiften. Detta beror på att upprätthållaren för en bevarandesort inte bedöms kunna ta ut sina kostnader för en bevarandesort eller amatörsort i samma utststräckning som upprätthållaren av en vanlig sort."

Jordbruksverket skriver även i remissen att "registreringsavgiften sätts till 800 kr för bevarandesorter och amatörsorter. Eftersom det är av allmännyttigt intresse att dessa gamla sorter kan säljas anser vi det viktigt att registreringsavgiften sätts på en relativt låg nivå för att den inte ska ses som en tröskel för registrering."

De listade sorterna skall alltså fortfarande registreras. Som tur är så är det inte så många örter som är aktuella, mestadels gäller det grönsaker. Avgiften, som de flesta ansåg att jordbruksverket borde ta på sig, har sänkts rejält från 3.000 + 2000 till 800 kronor sammantaget. Detta gäller små förpackningar och man skall så småningom besluta om ett övergångsförfarande.

Vi kan alltså konstatera att våra (däribland Svenska Örtasällskapets) ganska skarpa svar på remissen fick effekt.

På ett möte med FOR - fritidsodlingens riksorganisation - fick jag av Sesams ordförande höra lite om hur det gått. Det kommer att ordnas ett seminarium tillsammans med jordbruksverket kring dessa frågor på mässan Nordiska Trädgårdar i mars.

Vad jag kunde förstå så kommer jordbruksverket inte att vidta några "straff"åtgärder i år så vi kan nog lugnt fortsätta som förut detta året. Fröfirmorna kommer nog också att sälja småförpackningar av dessa sorter som vanligt i år.

Vill du läsa mer så gå in på www.jordbruksverket.se

 

 

Glatt gäng på mässa

Glatt gäng på mässa

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se