Lokalgruppen för Stockholm

 Stockholms lokalgrupp:

  • Vi tillverkar egna örtbaserade hudvårdsprodukter.

  • Vi lär oss använda växter som finns i vår närhet, både till mat och egenvård.

  • Vi lär oss mer om växterna i kryddgården. Odling, användning och historik.

  • Vi gör guidade besök i olika trädgårdar, men också gärna hos varandra. 


Fler förslag och synpunkter är mycket välkomna!  Se nedan för genomförda aktiviteter.

Vi hörs och ses!
Gun Abrahamsson
Stora Benhamra
186 97 BROTTBY
Tel: 0735-622549
E-mail: st.benhamra@gmailcom
Gun Abrahamsson, som är kontaktperson, ber alla som vill vara med i lokalgruppen att anmäla sin e-mailadress till Gun. Både gamla och nya medlemmar. På så sätt kan hon lättare ge information snabbt och vidarebefordra intressanta och roliga tips på aktiviteter i närheten.
 

PROGRAM  -  Våren 2016  

16-17 januari  

FOR-konferens inför trädgårdsmässan. Se rapport i kommande Örtablad.

 6  februari  kl.13-16    Workshop med växtfärgade garner.

LM Ericssons väg 28 - 30 (Försäkringskassans lokaler vid Telefonplan)

Anmälan: Se särskild inbjudan.

20 februari  kl.12-14  Planering av trädgårdsmässan.                                                  Gamla Orangeriet i Bergianska trädgården. Kallelse kommer.

 12 mars kl.12- ca16   Workshop om örtmedicin                                        Timotejgatan 3. Promenera från T-bana Skanstull. Googla!

 Särskild inbjudan kommer.

21-24 april  Nordiska trädgårdsmässan i Älvsjö

Kom och stå i vår monter! Möjlighet att sälja egna plantor och produkter.

Anmäl medverkan till Gun st.benhamra@gmail.com                                              Årsmötet hålls på Mässan den 23.4.                                Mer info kommer.

21 maj, kl.10-15  Bergianska trädgårdens Vårmarknad 

Kom och stå i vår monter! Möjlighet att sälja egna plantor mm

Anmäl medverkan till Gun st.benhamra@gmail.com

28 maj kl.10- 15  Pelargoner och Kryddväxter i Vallentuna Kulturhus

Örtasällskapet och Pelargonsällskapet visar växter. Möjlighet att sälja egna plantor mm. Anmäl medverkan till Gun st.benhamra@gmail.com

14 maj kl.12-16   Hildegard av Bingen- föredrag o tillverkning av produkter.

Timotejgatan 3. Promenera från T-bana Skanstull. Googla!

Du får ta med hem en liten flaska hjärtevin och kakor + receptsamling.

Inbjudan kommer.

19 juni kl. kl.15  De Vilda Blommornas Dag i Bergianska trädgården.

Guidad rundvandring med Botaniska sällskapet i STHLM. Gratis!   

 

 


Aktiviteter

Växtfärgning utan kemikalier

Tisdag 18 augusti besökte Svenska örtasällskapes stockholmsgrupp Bergianska trädgården. Trädgårdsmästare Kaili Maide gav oss en inspirerande lektion i hur man färgar ekologiskt med växter, och hur man kan odla egna textilier. Hon visade stolt upp alla sina prover på växtfärgade textilier. Vi fick också se de växter hon använt, och många fler, i den stora rabatten med färg- och spånadsväxter utanför Gamla orangeriet. 

Exotisk och Traditionell Julutställning i Bergianska trädgården den 28-30 nov och 5-7 dec.

Stockholms lokalgrupp av Svenska Örtasällskapet besökte Bergianska trädgårdens julutställning i Gamla Orangeriet lördagen den 29 november. Här visades nyttoväxter från hela världen, växter som vi traditionellt använder kring julen i mat, glögg, pepparkakor och julgodis. En exotisk blandning av levande växter, fantasifulla grönsaksarrangemang och doftande kryddbord visades, allt med julens växter i fokus.

Julutställningen är en källa till inspiration och kunskap om växterna bakom den mat och de traditioner vi har omkring oss vid jul. Den är inte bara vara väldigt vacker. Här får besökaren veta att det vi har i adventsstakarna är fönsterlav, att vaniljstång är en torkad och jäst frukt från en orkidé och att valnöt inte alls är en nöt.

Julens kryddor
För att riktigt komma i julstämning kan besökaren vandra bland kryddväxterna som finns i glögg och pepparkakor och se hur riset till julgröten egentligen växer och var kakaon i chokladen kommer ifrån. Pepparkakskryddan ingefära är, näst efter peppar, den krydda som fått mest spridning i världen. Det vi äter på ingefärsplantan är jordstammen. Att äkta kanel kommer från Sri Lanka och utgörs av barken på kanelträdets grenar känner kanske många till. Men att ris är ett gräs som härstammar från tropiska Asien och själva riskornet är en typ av nötter är kanske inte lika känt.

 

Tidigare aktiviteter

Som vanligt var Svenska Örtasällskapets Stockholmskrets med på den årliga skördefesten i vackra Bergianska trädgården vid Frescati, strax norr om Stockholm. Det blev en fin dag. Varmt som en sommardag var det, fast i mitten av september. Flera av våra medlemmar ställde upp: Maud kom med krav-odlade, ovanliga kryddörter från sin trädgård på Gotland. Katri sålde sin uppskattade vallörtssalva. Birgitta sålde lotter med fina "örtvinster" och drog in pengar till vår kassa. Jeanette och Monir visade spännande örter från Iran. Inga-Lill och jag hade borden fulla av vanliga kryddörter för visning och samtal: basilika, citronmeliss, isop, kyndel, körvel, rosmarin, dragon, salvia, timjan och kryddkarlbergare. Vi ville visa vad man kan använda olika örter till, och samtidigt sprida kunskap om Svenska Örtasällskapet och dess verksamhet förstås. 

Många trädgårdsentusiaster kom till vårt stånd denna soliga höstdag.  Det är alltid inspirerande och lärorikt att prata med trädgårdsmänniskor. Vi lär hela tiden nytt av varandra. Många blev intresserade och imponerade av Svenska Örtasällskapet och vi värvade flera nya medlemmar.  

 

I örtagården

I örtagården

FOTO: Lisbeth Flising

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se