Östra Götaland

Kontaktperson för lokalgruppen är Gudrun Lodin tel.nr 0492-53038, 070-3909536 och e-mail gudrunlodin@gmail.com

För att bli medlem i lokalgruppen måste man vara/bli medlem av Svenska Örtasällskapet. 

Lokalgruppens örtkurser sker i samarbete med folkuniversitetet /Kalmar.

 

Örtamöte hos Annika Lanka Stark lördagen 7 april 2018

Två nya medlemmar och tre äldre medlemmar träffades hos Annika. Vi började med att presentera de nya och även de äldre medlemmarna berättade om vem vi är och gör när det gäller örter. Sen fortsatte vi med att göra ett tidschema för vår, sommar och höst där redan intressanta möten angår oss i örtasällskapet. Så här tänker vi oss......

Lördagen den 21 april klockan 13.00 i Norhagen. C Jonsson beskär rosor av olika slag i Örtagården Norhagen. Ta med egen fika, varma kläder och nåt att sitta på. Plats: Inger Lundström Norhagen Lemnhult 2, skyltat från väg 125.

 

lördag den 9 juni kl. OBS! kl. 13.00 Sunnerskog L J Lindqvist guidar i sin trädgård med art- och tidigblommande rosor. Ta med egen fika, ngt varmt att sitta på samt fikakorg. Plats: Lars-Johan Lindqvist, Sunnerskog 8, 574 91 Vetlanda. Skyltat från väg 47 samt 125.

I juli månad har vi haft en fin tradition att få besöka Inger och Tommys trädgård, Norhagen då örterna är i sitt esse. Återkommer om möjligheten finns.

Denna gång tänkte vi ha en speciell örtaträff fredagen den 3 aug kl.11-15 hos Almuth Holmqvist, Krassaberg 1, 57491 Vetlanda, se vägbeskrivning i hitta.se. Almuth har tittat på Hildegard von Bingens örter och hittat liknande svenska örter som vi kan odla själva och använda som Hildegard v Bingen gjorde en gång. Lämna besked om du kommer till Almuth tel/sms 072/308 91 18 (senast 1 aug).

Den 4.e aug är örtens dag. Ännu inte bestämt hur vi ska fira den i vår landsdel.

Lördagen den 8 sep kl. 11-15...16 ska vi göra mat tillsammans med mina trädgårdsörter och de vilda som finns i närheten. Vi lagar och bakar hos Gudrun Lodin i Alsarp. Dessutom finns det nog frön färdiga att ta vara på och dela. Vi bakar och smakar på årets ört, flädern. Lämna besked om du kommer till Gudrun tel/sms: 070/39 09 536 (senast 7 sep).

Lördagen den 13 okt kl.11-15 träffas vi hos en ny medlem Ing-Marie Swedborg, Klemmestorp 153, 598 96 Vimmerby. Lämna besked om du kommer till ingmarieswedborg@gmail.com (senast den 10 okt).

Se även program på www.svenskaortasallskapet.se Här finns finfina utflyktsmål till bla Värmland/Sunne i år.

Årets ört blev fläder. 

 /Gudrun Lodin

 

Hej vänner!

Här här ett förslag till ett program i Torshult den 11 juni?

Vi samlas kl. 11 och går en trädgårdsrunda med ett djupdyk i kulturhistorien med fokus omkring rosens betydelse i örtagård och kålgård igenom tiderna. Våra enkla rosenfält med okulerade och egenproducerade rosor samt örtagården kommer att visas och det finns krukade sällsynta plantor med spännande historier till försäljning till rimliga priser.

Bland annat finns rosa Sancta, rosa Carolina ssp, Finlands vita ros (alba plena), kanelros (majalis foecundissima plena), igelkottrosen, multiflora Thunbergii och Rosa Damascena, Ispahan?.samt en hel räcka vildrosor och Burnetrosor som tex Single Cherry och Single Blush.

Det kommer att serveras alkoholfri förfriskning som är smaksatta från Skafferiet, Trädgården i Torshult. Bla finns hemmabakat rågbröd med roskraft, pimpinellörtsalt, Korporje-te osv.
Blir det tillräckligt med folk gör vi en expedition med apostlarnas hästar till vår utvidgade hage/Extended garden, 15 min. till Torshults åar och hasselskogar.

Tema på rundan blir ätliga nyttoväxter och örtväxter i skogen.

Ta med lupp, anteckningsblock och kikare,

Mötet fortsätter efter örtasällskapets dagordning med Gudrun och så avslutar vi med diskussioner och kaffe, te och choklad med örttema avec.

Jag förbehåller mig med ev. programändringar: Ros- och trädgårdsexpert Christer Jonsson, vise ordf. i SRS och ledare för sydostrosen önskar delta om vi blir fler än 15 personer.

Så välkomna och anmäl er snarast till Svein: svein.osen@telia.com

Att hitta hit: hitta.se?svein osen torshult

 

 

 

Hej Örtavänner i nordöstra Götaland!

Dags att träffas igen och här kommer ett program!

Lör 16 juli kl. 11- ca 15 hos Inger Lundström och Tommy Merkert

i Norhagen Lemnhult 2 57010 Korsberga

Anmäl till Gudrun sms 070/3909 536 senast 13 juli pga samåkning och så att Inger och Tommy vet hur många vi blir.

Denna gången kommer temat att vara dofter. Ta med egen fikakorg, men Inger och Tommy har alltid lite te och vi får smaka på Ingers örtsirap. Vanessa har lite marmelad och sylt till försäljning.

Jag rekommenderar övriga i landet att ta chansen att se denna underbara örtagård och följa med.

Den 6 augusti är det Örtens dag. Återkommer då vi bestämt vad dagen ska innehålla.

Gudrun Lodin

 

 

Örtasällskapet gör ansiktskräm i Alsarp!  Lördagen 20 feb 2016

Klockan tio dök fyra damer i olika åldrar från 26 år till 66 år upp! Idag skulle vi göra proffsig ansiktskräm. En viktig del i arbetet är hygien så allt steriliserades. Fettbasen vägdes upp men helt plötsligt fick vi huvudbry med att i receptet stod det gram-mått som är ett viktmått och på flaskor och påsar stod ju ml. (som är ett rymdmått). Vi visste att olja har tätare densitet än vatten men måtten är ungefärligen lika ändå. Märkte vi sen.

Vi använde broccoliolja, svartvinbärsolja, granatolja, hampfröolja, nyponfröolja, jojobaolja som är basen, arganolja, och sheasmör. Emulgeringsmedel, e-vitamin samt tarakärnmjöl användes också. Detta värmdes till 80 grader och sen blandade vi den 80-gradiga vattenbasen bestående av ett hydrolat (Ett vatten som skvalpat med en ört, en blomma för vår del, rosenvatten) vatten samt glycerin. Rördes snabbt ihop till en salva som sakta kyldes ner och sedan i tillsatsfasen tillsattes mjölksyra, konservering av naturliga produkter samt ett doftämne i och vi tog en mandarindoft endast 15 droppar i. Alla fick två små burkar och krämen blev så lyckad. Den är den lenaste cremén jag använt.

Information om nästa möte kommer lite senare, men vi har redan önskan om att besöka trädgårdar i Småland, hälsa på hos Christinas café Timjan och hennes örtagård, Ingers och Tommys Norhagen samt Ashraf bjuder hem oss till sommaren då vi kan bada och njuta av massage, god mat och skratt. Skriv till mig om ytterligare önskemål och gärna datum så snabbt du kan.

Vänligen Gudrun Lodin

 

Hildegard von Bingen (Referat från möte i lokalgruppen Nordöstra Götaland den 24 oktober 2015)

På morgonen medan solen började lysa på de fallande gula bladen, hade jag äntligen blivit färdig med soppan, bröd och fikat. Snart började de droppa in, de som idag skulle få höra ett efterlängtat föredrag om Hildegard von Bingen, en nunna från södra Tyskland. Vi höll det i folkuniversitets regi.

Två av örtasällskapets medlemmar har fördjupat sig de senaste åren om nunnan och hennes kunskap om bl a örter. Ewa och Karin som de heter växlade fint mellan varandra och höll ett fängslande föredrag om hur en kvinna på 1100-talet kunde ha det.

Vi satt alla i en stor ring medan löven dalade ner utanför fönstren. Karin började berätta om Hildegard, var hon kom ifrån, vad som gjorde att hon valde att bli nunna, hennes vänner och familj samt hennes intressen och eftersom hon var en religiös människa, hennes visioner. Det fanns mycket som var viktigt i ett kloster inte bara be, utan också att väva, sy, brodera, laga mat, arbete i trädgården, bära latrin mm. Eventuellt fanns det också leksystrar (de kom utifrån och arbetade på klostret) som hjälpte till med teknik, med örter. Det fanns ett kommunhus, ett sjukhus och så också en kyrka. Hildegard intresserade sig för en helhet, där tondiktandet, sångspel, dramer och danser också hade stor betydelse, även en typ av psykoterapi. Hildegard fick hjälp med nedtecknandet av sina idéer, som Fysica-naturläkemedel, om brevväxling och om bla att skriva en kosmisk sångbok.

Ewa fyllde i med att Hildegard levde mellan 1098-1179 och blev helgonförklarad först den 7 okt 2012.

Vad som intresserade oss var bl a vad gjorde hon med sina örter och hur botade hon? Naturligtvis var det en helhet med olika typer av mediciner som fysisk-och kosmisk medicin. All medicin delas in i kalla och varma delar, så kan tex ädelkastanjer vara varma i sin struktur.

Vi fick pröva hjärtvin och äta nervkakor medan vi lyssnade på några av Hildegards hymner.

Man får ju tänka sig den tidens värderingar och hur det förhöll sig med matvaror och örter. I alla fall så har Hildegard nämnt att det finns universalkryddor som backtimjan mm och universalmedel som fänkål, dinkel, ädelkastanjer rekommenderade Hildegard varmt. Men avrådde en från att äta purjolök, potatis (fanns det verkligen redan då?) tomater och paprika som kan tolkas som köksgifter. Energi från olika stenar fanns med i helhetsperspektivet även levnadsregler, labyrintgång, vissa toner och att grönkraften (naturen) ger energi.

Sen berättade Karin och Ewa om olika dygder och laster och om visionsbilder som finns avbildade.

Det finns en festdag då man firar Hildegard och det är den 17 september.

Flera av medlemmarna hade egna produkter med som spält, kastanjer, kvitten och som jag redan nämnt vin och kakor. Vi avslutade föredraget med soppa, bröd och fika.

Därefter diskuterade vi mycket som man gör i en studiecirkel och jämför med egen erfarenhet och med inspiration av föredraget.

Kommande möten i lokalgruppen

Avslutningsvis hade vi ett litet möte om hur vi tänker oss vintern och kommande år med örtasällskapet. Några idéer som att diskutera vilda örter och om vi kanske kan få en föredragshållare. Vi ska göra krämer tillsammans som jag leder. Vi önskar förstås att åter besöka Inger och Tommys trädgård Norhagen, då inte alla ännu sett den härliga örtagården. Att fira örtens dag ska vi göra ordentligt tillsammans med att vara hos Almuth, prata om permakultur och se en äng fylld av naturens härligheter som orkideer och örter mm.

Vi tittade på kassans innehåll som våra kassörer Almuth och Annika sköter och avslutade med en snabb guidning i min trädgård, som ännu inte är färdig, men man kan se ungefär hur det kommer att bli.

Nästa möte blir i mitten av januari 2016 med krämer hos Gudrun. Då blir det bara fika. Vilda örter i slutet av mars och om det går bra i juli hos Inger och Tommy samt den 6 augusti som vi tror är örtens dag hos Almuth.

Svein har faktiskt gjort en fin hemsida för östra Götalands örtasällskap som vi kanske borde använda och diskutera sinsemellan.

Men annars skriv gärna till mig där jag skickar ut till medlemmarna om diskussion av örter och kryddor.

Gudrun Lodin, sammankallande för östra Götaland/örtasällskapet

Lokalgruppen Nordöstra Götaland hos Inger och Tommy i Lemnhult i Norhagen juli 2015

Att vi skulle bli 17 personer var spännande med både unga och gamla! Men så klart är ju Inger och Tommys trädgård en succé när det gäller både örter och kryddor.

Inger började att visa och berätta om häxans trädgård, där flera giftiga växter fanns inom en spännande inhägnad.Varför fick vi veta senare. Man får passera en port där Hugin och Munin vakar samt örter som renar häxor. Väl inne i hagen såg vi hundrova, munkhätta, jordgalla, belladonna och skelört. Inger berättade vad de användes till och även hålrot och väggört. Häxan var ofta jordemor också där bl a hålroten användes vid förlossning. Alrunans frukter användes till kärleksäpplen. Förresten står alrunan precis vid ingången och den hälsar man först på. Även trollduva växte vackert i häxgården och tulkört som både lindrar smärta och "botar rabies". Ståtliga var hjärtstilla, stormhatt och cikoria och den farliga aklejan vars frön, ca 20 styck kan döda ett barn. Nu förstår man att häxans gård är väl inhägnad!

Nysört, spikklubba och odört var också väl beprövade förr. Dårörten användes att lugna de som hade mentala problem. Inger berättade med inlevelse om hur dessa örter användes och gjorde en liten jämförelse med förr och nu.

Utanför häxans område välver sig resten av örtagården i sitt prunkande ståt. Jag har aldrig sett så stora kvanne som växer utanför Norhagen. Det är ju symbolen för örtasällskapet och dessutom firas dagen för örter den 1 augusti. Gå då till någon örtagård!

Vi vandrade vidare bland törel, vippvallmo, ulltistel, fotblad och kajplök stora som hus. Ändå är hela trädgården anlagd på en klipphäll med grus och gräsklipp som hönsen gillar att sprätta i. Den kinesiska vinrutan var gigantisk!

Vi guidades runt på en underbar äng med bl a natt och dag och andra sällsyntheter. Ett berg med smygande vattenfall för speciella växter finns på tomten och så kom vi till matörterna. Överallt fanns det rosor och doften var otrolig angenäm. Rosor måste ju finnas i örta- och kryddträdgårdar.

Inger och Tommy bjöd på rosensaft och flädersaft och på tilltugg med maskrosmarmelad och bl a rosenmarmelad. Efter lite fika gick vi till tematrädgården för mediciner för både mage, njurar och lungor. Vi avslutade med att titta på/i örtböcker som handlade om just det vi sett, så cirkeln var sluten. Flera av oss kände inspiration att gå hem till våra ört- och kryddträdgårdar för att bygga vidare eller bara njuta.

Gudrun Lodin

Möte i Bergsnärle    Lördagen 17 jan 2015

Den 17 januari träffades vi åtta personer varav två nya medlemmar hos Almuth i Bergsnärle. Brasan värmde gott i stugan medan kylan stängdes utanför dörren. Alla fick presentera sig kort för varandra och dessutom kom vi snabbt in på örter. Frågor och svar saxades i luften och hela tiden var det intressant med hur man kokar ett te, om vattnet ska vara hårt/mjukt eller hur bra är egentligen ett svart/grönt te eller ska man bara dricka ört-teer!

Vi talade om hur vi gör en kurs i folkuniversitetets regi och pratade en del om upplägget så alla kunde få säga sin del. I stora drag såg det ut så här:

Först berättades det om två olika örtblandningar för kvinnor komna i klimakteriet.

Den ena blandningen bestod av lika delar:

Citronmeliss-oregano-humle-salvia-lavendel-daggkåpa= Almuths te.

Brännässla-björkblad-åkerfräken-röllika= Karins eller Evas te (minns inte vems)

Svein berättade att både grönt och svart te har samma verkan och det ena är inte bättre än det andra. Te utvecklas långsammare på höga höjder och detta anses gynnsamt för smak, kvalité och näringsinnehåll. Så är det med Oolong-teer odlade både i Taiwan och Japan mm

Flera frågade efter hur man egentligen lagar till ett gott te..här är lite tips!

  • Att tillaga ett te behöver inte vara svårt, men tillagar man ett te fel kan smaken av teet bli allt annat än önskvärt. En av anledningarna till att vissa inte tycker om te, eller vissa tesorter, är för att de inte vet hur de ska bereda teet. Ett grönt te som bryggs på för hög temperatur och för länge ger ett odrickbart te.
  • Vattnet är en mycket viktig del av beredningen. Vi i Sverige är bortskämda med ett välsmakande vatten av relativt god kvalité, men att göra sitt te med annat vatten innebär ett helt annat resultat. För att brygga en välsmakande kopp behöver du även välsmakande vatten. Låt vattnet aldrig koka för länge och koka inte teet.
  • Förvärm den tekanna du ska använda till teet med hett vatten. Värm upp vatten i t.ex. en vattenkokare. Använd bra vatten, smakar inte vattnet bra, så kommer teet inte heller att smaka bra. Använd kallt, friskt vatten som värms till den grad som rekommenderas för den tesort som ska tillagas. I regel använder man varmare vatten för mörkare te och mindre varmt vatten för ljusare te. Låt aldrig vattnet koka länge, koka inte om vatten som redan använts. Vattnet som kokat länge tappar syre och smaken på teet påverkas negativt.
  •  
  • Mät upp rätt mängd te och lägg in teet direkt i tekannan, glaset eller eventuellt i tesilen. Häll vatten med rätt temperatur över teet i tekannan. Dragningstiden varierar, men undvik att låta teet dra för länge. Te blir beskt om det får dra för länge. Kvalitetste behöver i regel inte dra länge och ju mera te som används desto kortare tid ska teet dra.
  •  
  • Häll upp teet i tetillbringare eller i tekoppar. Det finns en teknik där man låter lite vatten ligga kvar i tekannan eller glaset, men det finns en risk att teet då blir för starkt.
  •  
  • För en ny omgång te häll vatten återigen över tebladen. Se till att inte tappa temperaturen på vattnet. Du ökar i regel tiden något för varje gång du brygger teet och antingen håller temperaturen konstant på vattnet eller ökar temperatur för varje bryggning beroende på tesort. Te kan i regel återbryggas på samma teblad några gånger beroende på tesort, mängd och kvalité. Låt inte teet stå i tekannan utan vatten för lång tid innan du återbrygger teet, teet fortsätter att oxidera och smaken förändras negativt.

Uppgifter hämtade från nätet-Oolong-te egenskaper

Vi diskuterade också om gurkört / borago borago och dess lätt giftiga verkan.

Efter lunchen på soppor, bröd, efterrätt och kaffe/te med kaka som var hemmagjort och gott fortsatte vi med

 

 

Piplök

Piplök

FOTO: I Hedin

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se