Mat och dryck

Matig nässelsoppa med lax

Ca 4 portioner
 

Ca 1 liter löst packade nässelskott eller toppar av nässlor (ev blandade med nyuppkomna blad av kers) förvälls i drygt ½ liter vatten med ½ tesked salt i 5 minuter. Häll av vattnet, låt nässlorna rinna av i durkslag och finhacka dem mycket väl.
 

Ca ¾ dl röda linser sköljs.
 

Skivade morötter (tre normalstora eller flera mindre) fräses i en ganska stor kastrull (minst 2 liter) med lite olja. Lägg till pressad eller finskuren vitlök (en klyfta eller två) och en liten bit mycket fint skuren ingefärsrot och en nypa malen peppar.
 

Ca 8 dl vatten hälls i och får koka upp. 2 buljongtärningar (helst ekologisk grönsaksbuljong) läggs i. En liten skvätt soyasås och en liten skvätt worcestershire-sås hälls i.
 

Efter 5 minuter läggs sköjda linser och hackade nässor i det kokande vattnet. Sätt på låg värme och låt småkoka i 10 minuter.
 

När det har kokat ca 5 minuter, rör i en redning av 3 matskedar vetemjöl utrört i 1 dl mjölk. Häll i en slatt (ca ½ dl) matlagningsgrädde (eller creme fraiche). Kryddas med lite timjan.
 

Smaka av, krydda mer eller späd med mer mjölk eller vatten så att det blir lagom.
 

Slutligen läggs bitar av färsk eller tinad laxfile i grytan och det hela får stå ytterligare ett par minuter så att fisken blir precis genomkokt, men inte mer.
 

Björn Flising

 
 

EN GRÖN OCH SKÖN PESTO

Ur Örtabladet nr 2 2008 (60)
Detta behöver du: 4 dl basilikablad, gärna Ocimum Bacilicum "Yemenite"2 klyftor vitlök3 msk riven parmesanost50 g pinjenötter1 dl olivolja med citron   Pressa vitlöken, riv osten. Kör samtliga ingredienser förutom oljan i matmixern.Se till att allt är finfördelat. Tillsätt oljan medan maskinen arbetar. Klart att servera. Pröva peston till potatisbullar med fläsk. Husmanskosten får en ny smak i potatisens år. Det är även en njutning att smeta pesto på en skiva hårt bröd.    Med dessa rader hoppas jag att du testar pesto till annat än pasta.Pesto, (av italienskans. pesto som betyder stött, krossad, nertrampad), är en sås med ursprung i Italien. Pesto ska, som namnet antyder, stötas i en mortel. Peston kan göras fast till konsistensen eller mer flytande.En mängd varianter av pesto har skapats genom åren. Basilikan kan bytas mot persilja och pinjenötterna mot valnötter. Gör man peston i mixer tenderar vitlöken att bli skarpare i smaken.
 
Ur örtablad nr 3 2007 (57)

Ingefärsdricka
Så här i sommartid är det gott med en riktig törstsläckare. Här kommer ett recept på en god ingefärsdricka.150 g färsk ingefära4 msk muscovadosocker eller råsocker2 citroner, tvättade och skalade med potatisskalare1 extra citron1 liter kolsyrat minelralvattenfärsk mynta Riv ingefäran (oskalad) grovt. Lägg den i en skål och strö över sockret. Lägg i citronskalen och stöt allt med mortelstöt lite snabbt. Pressa de 3 citronerna ner i skålen. Häll i mineralvattnet. Låt det dra i 10 minuter. Sockra ev. mer eller ta i mer citron. Sila drycken och häll upp på karaff. Lägg i massor av härlig mynta och is. Njut. Efva Kinnerfors
 
 Ur Örtablad nr 1 2008 (59)

Pelargonkaka
(recept efter Ernst, Sommartorpet) Detta behöver du:Några blad av en geraniumplanta (Dr Westerlunds blomma)175 gram rumsvarmt smör eller margarin2 dl strösocker3 ägg3,5 dl vetemjöl2 tsk bakpulver1 tsk vaniljsockerrund bakform, cirka 24 centimeterbakugn på 175 grader Så här gör du:Sätt ugnen på 175 grader. Smörj bakformen väl, lägg geraniumblad i botten.Rör smör och socker tills det blir pösigt. Rör ner äggen, ett i taget. Sikta ner vetemjölet, som blandats med bakpulver och vaniljsocker. Blanda väl. Skeda kaksmeten över geraniumbladen. Grädda 50-60 minuter mitt i ugnen tills kakan är gyllenbrun. Kontrollera att kakan är torr i innan den tas ur ugnen. 
Flera av doftpelargonerna kan faktiskt användas till att smaksätta eller dekorera maträtter med. Tänk bara på att kontrollera vilka sorter som är ätliga innan du börjar med matlagningen. Det är också viktigt att använda rena blad som inte innehåller rester av växtskyddsmedel. Doftpelargoner kan förslagsvis användas i sallader, soppor, grönsaks-, fisk-, fågel- och kötträtter samt i efterrätter. Bra sorter att använda i matlagningen är till exempel 'Graveolens' och 'Attar of Roses'.  Varför inte baka en rosendoftande pelargonkaka och samtidigt ge värdinnan en doftpelargon i present? Med pelargonblad kan du även göra Pelargonsocker; lägg bladen i sockret och låt det ta smak. Använd i efterrätter! Obs!!

Alla pelargoner är inte ätliga. Det sägs att de som doftar cocos kan vara rent giftiga!

Ur Örtablad nr 2 2009 (64)

Ringblommemufins
Ett blomstrande recept som måste provas.Avsmakas till en kopp eftermiddagste i trädgården.  Av denna sats blir det ca 18 muffins.100 g rumsvarmt smör100 g strösocker2 medelstora ägg100 g vetemjöl1 1/2 tsk bakpulver2 msk färska kronblad av ringblomma Rör smör, socker och ägg poröst i en skål. Häll i mjök blandatmed bakpulver och rör allt till en smidig, glansig smet. Vänd ner1 1/2 msk ringblommeblad (kronblad). Fördela smeten ipappersformar. Strö några blad över varje form tillsammansmed lite socker. Grädda i svag ugnsvärme, mellan 150° och 175° i 25-30 minuter
 
Ur Örtablad nr 4 2007 (58)

Kyndelpaj med Provenceinspiration

Pajdeg:3 dl blandat graham och vetemjöl100 gr smör0,5 dl rapsolja1 nypa salt Fyllning1 purjolök2 gula lökar6 hela bitar soltorkade tomater i olja3 ägg3 dl gräddmjölk300 gr god riven ost, gärna getost.Örtsalt  o pepparKyndel  Blanda samman degen o låt den vila kallt en stund.Smält ner purjon och den hackade löken  i lite olja på svag värme ca 10 min. Vispa ihop ägg och grädde salta och peppra i smeten, tillsätt den rivna osten.Tryck ut pajdegen i en form, förgrädda skalet 5-10 min. Bred ut löken, purjon och tomaterna i pajskalet, strö ganska mycket repad kyndel  och häll över fyllningen. Grädda i ugn 225 grader ca 20-35 min. Servera pajen ljummen med en grönsallad, lite lax eller skinka och ett glas svalt rosévin, som de brukar dricka i Provence. 

 

Tomatsallad med kyndel & senapsvinägrett

Goda färska tomater1 – 2 röda lökarFärsk sommar- eller vinterkyndel

Dressing:
1 dl olivolja, 1/3 dl vinäger1 msk fransk dijonsenap. Ytterst lite vattenDragonsalt och svartpeppar  Skär tomaterna i tunna skivor ("på bredden")Skär löken i tunna skivor.Bred ut tomat och lökskivorna vackert, på ett fint fat, Blanda dressingen i en shaker eller med en mixerstav, tänk på att alla ingredienserna bör ha samma temperatur, smaka av med salt och peppar.Ringla dressingen över salladen och strö över rikligt med färska kyndelblad, låt gärna salladen stå och dra till sig ett tag.  Låt er väl smaka HälsningarMargareta Rosengren  

Ur örtablad nr 4 2007 (58)

Gunillas Saffranskaka
Har du läst artikeln om saffran så finner du här ytterligare ett recept som du bara måste pröva. Julkaffe med den här kakan höjer stämningen. Kakan kan för övrigt avnjutas hela året om.     Sätt ugnen på 225 grader 4 1/2 dl mjöl2 dl socker3 tsk bakpulverBlanda dessa tre ingredienser 100 g margarin eller smör smulas ner i blandningen 1 ägg 1 1/2 dl mjölk1 pkt saffran (stött med 1 sockerbit)Blanda dessa tre ingredienser och häll i smör/mjölblandningen Häll smeten i en rund form med löstagbar botten. Skala 2 äpplen, skär i klyftor och garnera.Häll sedan pärlsocker och krossad mandel på kakan.Klicka på några små smörklickar ovanpå kakan. Grädda i cirka 25 – 30 minuter, flytta eventuellt ner kakan i nedre delen av ugnen motslutet av gräddningen eller lägg på aluminiumfolie. Njut!   

 

Ur Örtablad nr 4 2008

Ugnstekt pumpa med champinjoner, lök & salvia
750 gr Muskat pumpa eller annan god6 msk fin olivolja2 stora skivade röda lökar200 gr färska champinjoner1 färsk röd chilifrukt1-2 dl vitt vin eller vermout12 färska salviabladörtsalt o peppar Gröp ur fröna ur pumpan och skala den, skär den i ganska stora skivor. Häll 4 msk olivolja i en ugnsfast form och lägg i den skivade löken, krydda med örtsalt och peppar och blanda så att oljan täcker löken  Sprid ut pumpaköttet över löken och bred ut salviabladen över, skiva champinjonerna och lägg dem överst. Salta och peppra och häll över vinet, sänk över det sista av olivojan och toppa med den hackade chilifrukten. Var försiktig om chilin är stark, det mesta av hettan sitter i kärnorna och i fästet. Baka i ugn ca 220 grader ca 20-30 minuter till pumpaköttet är mjukt och börjar brynas.  Servera som tillbehör till kött eller fisk eller som ensamrätt med t. ex. risotto.  

Steviastekta äpplen med mascarponesås
6-8 äpplen. Ett par msk rapsolja eller smörCa 1-2 tsk steviapulverSås:1 burk mascarpone3 dl vaniljyoghurtvalnötter alternativt pumpafrönmyntakvistar

Skala inte äpplena men skär dem i mindre skivor, stek dem lätt i oljan eller smöret,  smaka av med steviapulvret, tag lite i taget så du inte överdosserar, det blir då en kvalmig söt smak.  Blanda mascarponeosten med vaniljyoghurt,  tills du får en bra konsistens på såsen, om man vill kan smaksätta ytterligare med vaniljsocker.  Lägg upp de varma äpplena i ett glas, ringla över rikligt med mascarponesås, lägg några valnötter eller pumpafrön på toppen och garnera med myntakvistar, en god och enkel höstefterätt.

 
 Ur Örtabladet nr 3 2006 (52)

Vårpesto
(4 portioner)
Grunden är bladgrönt och man tar efter smak och tillgång av:Kirskål, Kungsmynta, Körvel, Persilja, Basilika, Gräslök, Hundkäx och Målla. Mållan ska sköljas och förvällas före användning.Flera blandade sorter är godare än enbart en sort. Mixa i matberedaren så du har 2 dl finhackat bladgrönt och blanda ner

1½ tsk salt,

½-1 tsk nykrossad svartpepper

3-4 pressade vitlöksklyftor,

½ dl skållad, skalad och mald mandel, alternativt nötter.

Rör ner 1 dl olivolja.

Klart att servera till valfri pasta.

Parmesanost är ett måste i pesto men kan lika gärna serveras bredvid.
 
Medeltidsgodis

Inte vet jag vilket godis som var populärast på medeltiden, men här kommer receptet på det vi gjorde till Lödöse museums örtagårdsdag.

Ingredienser:Hasselnötter. Torkad frukt, till exempel äpplen och plommon. Honung.

Örter för smaksättning. Lämpliga är timjan, anis och citronmeliss.

                    

Finhacka eller fördela i mixer hasselnötter, torkad frukt och smaksättningskryddan. Blanda alltsammans och tillsätt honung till fin konsistens. Rulla små bollar. Nyttigt och gott! För dem som inte tål nötter kan de ersättas med havregryn och litet vatten.

                    

Framför egna recept med nyttigt godis!

Marika Johansson 

Ur Örtablad nr 1 2007 (55)

Äpple- och banancurry
2msk matolja1-2 tsk ingefära1 lagerblad½ tsk malen kardemumma1 tsk malen kummin2 tsk gurkmeja2-3 hela nejlikor1½ tsk salt3 små, skivade gula lökar2 skalade och hackade tomater3 skalade, urkärnade äpplen i klyftor3 bananer i skivorrussin½ dl cashexnötter½ dl saft av en citronrivet skal av 1 citron Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull och fräs kryddorna. Tillsätt salt. Rör ner lök och tomater. Sjud under lock i 5 minuter. Tillsätt äpple, bananer, russin och nötter och sjud utan lock tills äpplena är mjuka. Blanda ner citronskal och –saft och servera genast till kyckling eller annat kött.  Receptet är hämtat ur boken "Världens kök annorlunda matglädje" som är utgiven av hjälporganisationen Diakonia på bokförlaget Libris.   

Örter i matlagningen året runt Ur Örtabladet nr 4 2006 (53) 

Vår granne hade hela förra året utegrillen utomhus trots regn, snö och rusk. Jag frågade lite försynt om det inte vore lämpligt och ta in grillen under de värsta vintermånaderna. Jag blev genast meddelad att det går ypperligt bra att laga mat på grillen året runt. Du vet att redan på stenåldern lagade man mat över öppen eld!


Bra, mat hör till livets goda. Jag har inga speciella recept med örter i som jag kan komma på, men en god grillad svensk  biff där man mot slutet av grillningen slänger lite färska örter på glöden, är alltid gott. Till detta ugnsstekt potatis, beströdd med rosmarin, timjan och havssalt. Tillbehör: en örtröra gjord av creme fraich, persilja, dill, dragon, libsticka och salt.
 

Det kan aldrig bli för mycket örter. Vi borde lära oss laga mera mat med förska örter.


Gör ett litet försök själv att laga till följande. Örtpanerad kyckling, där du först penslar kyckling-filéer med äggvita, för att det skall limma, sen panerar du filéerna i rivet färskt bröd som du hackar ihop med olika färska örter, salt och peppar, och sen stekning i smör.
En god köttgryta som är gjord på nötkött, svenskt så klart, lite lök, vitlök, förkrossade tomater, basilika, ganska mycket rosmarin och en hel bunt med persilja som man fiskar upp på slutet. Salt, peppar och lite fond eller buljongtärning kan också behövas. Till detta är det gott med basmatiris.

Många röror, salladsdressingar och marinader kan man blanda in örter i. Har även hört att man kan slänga in en näve färska örter i den öppna brasan på kvällen, det det lär fylla hela huset med väldoft.

Källa: Givetvis har jag lånat mat och ört tipsen från Christina Näslund, en matlagande bondkompis i Fryksdalen.

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se