Lisbeth Flising - Ordförande

Sedan årsmötet 2005 är jag ordförande i Örtasällskapet. Jag har blivit ombedd att skriva lite om mig själv så att ni vet lite om den som leder sällskapet. Leda är inte ett ord som jag gillar, inte heller tanken att vara den som bestämmer. Vi har valt en styrelse och den består av män och kvinnor som är intresserade, engagerade och kunniga och tillsammans tror jag att vi kan uträtta storverk!!! 
 
Ja, vad skriver man om sig själv? Förutom att jag vill se mig som en i ett team, en aktiv grupp, så är jag en glad amatör när det gäller trädgård. Trädgården är min bästa avkoppling och nu är jag en glad pensionär också så jag får förhoppningsvis mycket mera tid för trädgården nu.

Jag bor i en stor villa med en ganska liten trädgård i Lerum, är gift och har fyra barn, alla vuxna nu, och fyra barnbarn. Barnen visste, redan tidigt, att när jag gick ut i trädgården och försvann bland buskarna eller låg på knä bland grönsakerna, då skulle de låta mig vara ifred. Trädgårdsarbetet gjorde mig till en glad och nöjd mamma. Jag tycker faktiskt att det är roligt och avkopplande att rensa i rabatterna!

Helst ägnar jag mig åt örter och grönsaker. I början gjorde jag fina sängar och var stolt över raka, fina rader. Det är fint, det tycker jag fortfarande, men min kreativa ådra kräver omväxling. Så ett år växte grönsaker och kryddor som en solfjäder, ett annat år planterade jag alla mina sallatssorter, 8-10 st, som en flod genom grönsakslandet med tagetes här och där som små öar. Sen gjorde jag ett stort örtahjul med ekrar av tegelsten och fält med olika teman; doftväxter, matkryddor, kyrkkvasten, läkeörter, afrodisiaka, färgväxter osv. I mitten hade jag ett torn med rosenbönor och malört. Varje fält avslutades mot mitten med en malörtssort. När vi båda, min man och jag, fyllde 60 år köpte vi oss ett åttakantigt växthus och det placerade vi precis där hjulet fanns. Så året därpå gjorde  vi om örtagården och upptäckte från andra våningen av huset att den såg ut som en fisk. Så fick det bli, huvudet är doft-, kroppen delad i mat- och läke-, ryggfenan hushålls- och stjärtfenan härbärgerar färg- och spånadsväxter. Nu är den mera som en blomma med olika fält. Undrar vad den blir härnäst?

I år skall vi inreda växthuset, lägga sten och göra sängar osv. Jag längtar.....

Och så har jag en myntagård. Här får myntorna växa som de vill.  Myntorna är sällskapliga och blandar sig ohejdat - de har nog trevligt! Har inte en aning längre om vilka de är, men nu har jag en myntatrappa också, där massor av olika myntor växer i stora krukor.

Jag tror helhjärtat på att trädgården har en läkande kraft i sig. En dröm jag har - tillsammans med min sons sambo - är att starta en sinnenas trädgård och bjuda in folk som behöver avkoppling eller stimulans. Mikael och Lisa, min son och hans sambo, har en liten gård i Vårgårdatrakten, så kanske kan min dröm bli verklighet så småningom.

Ja, det var väl lite om mig som person och odlare. Jag är glad över förtroendet att få vara ordförande i en så trevlig och givande förening och hoppas att jag skall motsvara detta förtroende.

Lisbeth2

Lisbeth

Lisbeth

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se