Att odla örter

Att odla örter/ kryddor.

När vi är ute på mässor får vi alltid frågor från personer som vill anlägga en egen liten kryddträdgård. Vad ska jag börja med och fungerar det i lerjord är två av de vanligaste frågorna:
 

Vi kan börja med att skilja på de vedartade kryddorna och de "mjuka" örterna.

Vedartade är t.ex. lavendel, isop, timjan, salvia, åbrodd m.fl.. Det  vill säga de som har en hård vedartad stam och grenar om än så små.
 

Mjuka fleråriga är citronmeliss, persilja, gräslök, oregano, körvel, libbsticka, myntor m.m. De är örter som vissnar ner under vintern.
 

I princip vill de alla ha en väldränerad jord. De mjuka klarar dock av lerjorden. Kungsmyntan stoppas inte så lätt vet ni!

De vedartade klarar inte vintern om rötterna står i väta när de vilar. Hellre sand är lera.
 

Men om man har styv lera då? Är det helt kört?

Nej, jag hade själv lera när jag anlade min lilla örtagård men jag grävde ur ca 70 cm, lade markduk och fyllde på med sandblandad porös jord. Markduken är för att leran inte ska "äta sig" upp och blanda sig med jorden för då blir det cement! Jag har haft det i sex år och det fungerar fortfarande. Ett annat alternativ är ju att plantera i krukor och ställa ut. Man kan ju också bygga upphöja bäddar med hjälp av pallkragar eller snickra ihop själv, lägga markduk underst och fylla på med bra jord. Alternativen är många så det är inte hopplöst bara för att du har lerjord. Med upphöjda bäddar i skyddat soligt läge kan du ordna ett varmare klimat också och det kan vara värt att testa om du bor i en kallare zon.

Vill man göra det lite större och längre bestående så kan man bygga en form av stenar. Det kan se ut som en långsmal mur eller rundel eller vad du vill. Du lägger markduk och stenar även i botten och fyller sedan på med jord. Stenarna värms ju upp av solen och behåller värmen en stund in på natten.Det fungerar både med natursten och tillverkad mursten.
 
Läget då? Ja även här är de "mjuka" lite mindre noggranna. De klara halvskugga till sol. De vedartade gillar, liksom många av oss, medelhavsklimatet och föredrar varma soliga ställen att leva på.

De mjuka , fleråriga, har också lättare att övervintra men inte i de kalla zonerna. Vedartade växter behöver bäddas ner över vinter med lövtäck och annat som håller dem torra och varma.
 

Vissa örter kräver övervintring inomhus även i de varma zonerna med de går jag inte in på här.

Samodling

Att samodla grönsaker och örter är både vackert och praktiskt. Jag odlar alltid tagetes tillsammans med kålen för att kålfjärilarna ska hålla sig undan (men kanske främst för att det är så snyggt). Dessutom kantar jag kålrabatten med isop av samma syfte. Dill strör jag överallt i grönsakslandet av två skäl. Någonstans blir det ett bra förhållande för dillen beroende på vädret. Dessutom så stärker dillen det som växer omkring den. Det finns en rad varianter när det gäller samodling som man kan fördjupa sig i.

Efva Kinnerfors
Samodling mot kålfjärilar

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se