Lokalgruppen för Göteborg med omnejd

Välkommen till Örtasällskapets lokalgrupp för Göteborg med omnejd!

Vi har medlemmar från Kungsbacka till Uddevalla, från Brännö till Grästorp, även om de flesta bor inom Göteborgs kommun. Lokalgruppen bildades i slutet av 2006. I nuläget är vi 26 aktiva medlemmar som försöker träffas ungefär en gång i månaden.

Kontaktperson är Jan Vinäng telefon 0760 - 23 98 60

Stommen i vår lokalgrupps aktiviteter är träffarna hemma hos medlemmarna, när vi träffas och pratar, byter frön och växter med varandra och diskuterar framtida aktiviteter, tipsar varandra om besöksmål eller bara umgås. Däremellan vill vi gärna besöka örtagårdar och andra ställen av intresse, och så är det ju kul att ibland göra något med händerna! Vi har ett samarbete med Tuve örtagårdsförening där vi får tillgång till deras program och de till vårt.

För att bli medlem i lokalgruppen måste man vara/bli medlem av Svenska Örtasällskapet. Läs mer under fliken Bli medlem.

 

Hej alla medlemmar i lokalgruppen Göteborg!

I mitten av maj är det dags för Lisebergs trädgårdsdagar. Det är en jättetrevlig tillställning, tycker jag. Du kanske också vill vara med i Svenska Örtasällskapets monter en halv eller hel dag!!!!

Det är så kul att träffa växtintresserade människor och prata om örter. Vi har böcker med oss, så du behöver inte vara rädd för frågor. Oftast kan man svara, men om man inte kan, så slår vi upp tillsammans. Det brukar bli ännu roligare, man hittar saker man inte tänkt på och blir stående tillsammans och pratar ännu mer. Tiderna hittar du nedanför. Vi får äta i personalrestaurangen (men man betalar själv förstås), så vi slipper gatuköksmat.

Anmäl till Lisbeth lisbeth.flising@telia.com eller 070-7711141 vilken dag och tid du vill vara med. Jag möter med inträdeskort vid stora entrén. Det allra bästa vore om vi kan vara tre personer i montern samtidigt hela tiden. Då kan man gå ifrån utan att ha dåligt samvete, ta en runda, gå och äta eller gå på toa i lugn och ro.

När jag fått anmälningarna gör jag en närvarolista som du får på mejl tillsammans med information om var vi står.

Med hopp om att många anmäler sig!

Lisbeth

 

Lisebergs trädgårdsdagar

Tider:

torsdag 17 maj 12-18

fredag 18 maj 10-18

lördag 19 maj 10-18

söndag 20 maj 10-18

 

 

 

Örtens dag den 5 augusti 2017

Även i år firar vi i lokalgruppen Göteborg Örtens dag tillsammans med Botaniska trädgården.

Örtasällskapet kommer att hålla guidningar och workshops i örtagården. Vi kommer även att sälja plantor och sticklingar.

 

 

 

Berättelse från  möte i Göteborgs lokalgrupp

Den 28 april var det dax för växtbytarträff i Göteborgs lokalgrupp. Vi träffades, runt 10 personer från lokalgruppen och bokmässegruppen (en grupp som träffas och planerar trädgården på bokmässan i september), hemma hos Lisbeth i Lerum. Det var varmt och soligt och en mycket passande dag att bli guidade runt i hennes fina trädgård. Den är egentligen inte så stor som man upplever den, men mycket variationsrik och spännande, här finns lite av allt. Lisbeth visade oss runt i örtagården, där olika delar har olika tema. 
Bredvid örtagården fanns en kompostlimpa 1x0.5 m, som var omgärdad av en flätad häck, där blir det nog goda squash i sommar!
Man går runt trädgården på små gångar och på ett ställe finns en liten skogsbacke, där det växer vilda blåbär.
Efter visningen begav vi oss till grannen som har en trädgårdsbutik, "Trädgårdsfén". Där kunde man köpa allt ifrån sylter (bla lakritssirap som jag kan rekommendera!) till fina utekrukor, prydnadssaker till växthus och trädgård och även växter. Vi hade med oss våra växter dit och bytte med varandra och så blev vi bjudna på fika. En mycket trevlig dag!

Maria Engwall Berg

Tidigare aktiviteter

Utflykt till Bergfeltska trädgården och besök hos Ingrid

En solig men blåsig söndag i  början av juni träffades vi vid Kungälvs kyrka, 7 medlemmar i Örtasällskapets Göteborgsgrupp. Vi gick i samlad tropp till Bergfeltska trädgården där Ingrid, som förutom att vara medlem i vår förening är ordförande i Kungälvs trädgårdsförening, guidade oss genom den gmla trädgården. Vi var många som kände igen oss i strävan efter att trädgåden ska vara lite "rufsig", det låter som en lagom ambitionsnivå tycker i alla fall jag, som försöker kombinera småbarnsliv och heltidsjobb med mitt trädgårdsintresse!

Efter en trevlig rundtur där vi förstås stannade lite extra vid den nyanlagda örtagården (planerad av allas vår kära ordförande Lisbeth Flising!) åkte vi hem till Ingrid, som bjöd på ett överdåd av pajer, sallad och te med kakor. 

Vi pratade och hade det jättetrevligt, och hann även med att planera den kommande visningen av Tuve örtagård,  innan vi bröt upp för att byta plantor innan folk började dra sig hemåt. Alla hade med sig flera plantor och det var inget bytande av stilen "Om jag får den så får du den" utan snarare "Vem vill ha? Ta du den här också!". Väldigt trevligt och jag tror inte jag var ensam om att komma hem med en kasse med växter som jag inte visste att jag alltid hade önskat mig...

Tack Ingrid för din gästfrihet och tacka kära vänner för ännu en trevlig kväll i ert sällskap!
Ha en riktig skön sommar så ses vi igen i höst!

Birgit Reizer
birgit(a)reizer.se

 

Förätmigej

Förätmigej

FOTO: Efva Kinnerfors

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se