Efva Kinnerfors

Hej!

Jag heter Efva Kinnerfors och blev invald i styrelsen 2006 . Här kommer en liten presentation av mig själv.

Jag växte upp i en liten by i Närke. Min far var storskalig fritids- odlare med potatis, grönsaker och jordgubbar så det räckte både till vår familj och övrig släkt. Min mor stod för det estetiska och såg till att det var full blom hela säsongen i trädgården. Det skulle alltid finnas färska blommor att sätta i vas. Jag hade ett eget litet land där jag fick odla det jag ville. Men rensa tyckte jag inte om?

I tonåren tyckte jag det mest var jobbigt med alla dessa odlingar. Rensningen kunde man oftast hålla sig ifrån men inte skördning. Jag förstod aldrig vad som var så roligt när potatisen skulle upp och släktingarna kom och hjälpte till. Det var inte direkt vad jag kallade fest! Och dessa huskurer?När förkylningstiderna slog till kokades det illasmakande brygder och man skulle stoppa lök i öronen och andra konstigheter. Pappa badade tallbarrsbad efter hårda dagar i skogen och svullnader togs ned med kålblad.

Jag kom långt ifrån det där när jag flyttade till Göteborg och gifte mig med en stadsbo. Men allt eftersom tiden gick kändes balkongen för liten. Sedan blev uteplatsen för liten. För 10 år sedan hyrde vi, på prov, en stuga på en gård som ägdes av en gammal man som var tomatodlare. Vi plöjde upp en bit land till mig och jag kände mig hemma igen! Nu har jag ett eget hus med stora odlingar. Mycket grönsaker och jordgubbar. Jag har en liten örtagård också men mitt stora intresse är hur man kan använda örter i samodling med grönsaker. Jag har en samling av medicinalväxter också som då och då kommer till användning. Helt plötsligt kom mina föräldrars kunskap till nytta.

Jag gick med i Örtasällskapet för att lära mig mer. Jag tog kontakt vid en av mässorna och hamnade innanför montern. Sedan dess har jag varit fast. Jag trodde att alla var proffs men det visade sig att det är allt från köksfönster-odlare till professionella örtodlare. Vi kan tipsa och inspirera varandra. Det är härligt att prata med andra som har samma intresse. Intresse av naturen och dess fantastiska skapelser som både kan läka, smaka gott, lukta ljuvligt och vara häpnadsväckande vackra.

Efva och johannesört

Efva och johannesört

 

Copyright 2008-2011, Svenska Örtasällskapet | E-post: info@ortasallskapet.se